Internet i mobilen - vad är det vi väntar på?

En säker investering

Enligt rapporten Svenskarna och Internet 2008 har 94% av Sveriges befolkning tillgång till en mobiltelefon. Av dessa har andelen som använder Internet i mobilen ökat från 16% år 2007 till (håll i er nu) 18% år 2008. I antal personer räknat innebär det visserligen en ökning med 12%, men går utvecklingen ändå inte lite väl långsamt? Internet i mobilen har ju varit nästa stora grej länge nu. Ändå är det inte ens en av fem svenskar som använder det. Vad är egentligen problemet?

För dåliga mobila tjänster hävdar vissa. Otydlighet gällande hur mycket vi måste betala för dataöverföringen hävdar andra. Själv tror jag det ligger något i Internetworlds artikel på ämnet, som hävdar att vi ofta överskattar användandet av ny teknik på kort sikt och underskattar det på lång. Se bara på e-handeln, som det fanns stora förväntningar på kring sekelskiftet. Då slutade hypen med IT-bubbla och platt fall. I dag däremot handlar hela 77% av de svenska internetanvändarna via nätet.

Följer den mobila internetanvändningen samma mönster som e-handeln så ÄR Internet i mobilen nästa stora grej. Även om den stora massan upptäcker det först om fem år. Är ditt företag med i matchen då?

We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.

Roy Amara, past president of The Institute for the Future.