1. You appear to be visiting from a country other than Sweden, please visit our English site.

Jorden är platt och Internet vår nya Gud!

Så har jag då äntligen läst The World is Flat av Thomas L. Friedman. Och det är bara att stämma upp i lovsången över denna insiktsfulla bok om den hypersnabba globala förändring vi befinner oss i just nu. Friedman redogör för hur IT och Internet möjliggör Indiens och Kinas extrema frammarsch på den internationella arbetskraftsarenan. Han rabblar framgångshistorier om amerikanska IT-företag som förlägger hela eller delar av sin verksamhet i Indien och amerikanska industrifabriker i Kina. Allt låter enkelt. För att inte tala om lönsamt!

Friedman lyfter också fram de positiva långsiktiga aspekterna av denna utveckling, både för Kina och Indien men även för USA. ”They are racing us to the top, not the bottom!”, säger han. Och precis där tror jag också att nyckeln ligger till den här bokens framgång. Friedman erbjuder svar, förklaringar, hopp och tro på framtiden. Han får mig att verkligen känna att vi ÄR mitt uppe i en teknologisk revolution som kommer att rädda hela världen. På sikt. Och förutsatt att USA satsar mer på forskning och slutar tjura om 11:e september! Tyvärr är det just där, i bokens slutskede, som han förenklar lite väl mycket i resonemangen om hur fri företagsamhet och nya energikällor skulle kunna utplåna grunden för terrorism och mer eller mindre rädda världen. Är det verkligen så enkelt?

Nåväl, varför skriver jag om denna bok här på Daytona-bloggen? Jo, vi jobbade för ett tag sedan i ett projekt med ett företag som i sin tur använde sig av ett hundratal programmerare i Indien för den mer (hur ska jag uttrycka mig?) monotona delen av projektet. Processen för samarbetet med Indierna var otroligt rigorös, långsam och rent ut sagt stendum. Frustrationen var stor hos alla inblandade. Och själv frågade jag mig om det verkligen kan vara billigare med 200 Indier än att hyra in 25 datorvana KTH-are från Studentkraft som med all säkerhet skulle rivit av det här projektet på några veckor, felfritt, i sömnen?

Jag känner liksom inte igen mig i de praktiska framgångshistorierna i Friedmans platta värld. Fast jag skulle gärna vilja.

PS. Nyligen skrev Thomas L. Friedman en artikel i New York Times om just hur betydelsefulla de nya energikällorna är för USAs framtid.

Eller titta på ett klipp där han sammanfattar sina tankar.

Läs även intervjun i Neo här (pdf).