1. You appear to be visiting from a country other than Sweden, please visit our English site.

Daniels nyhetsläsare vann pris på SXSW Interactive

Daniel Weström

Hej Daniel! I går vann du priset Technical Achievement som delades ut på SXSW Interactive i Texas. Berätta!

Vi fick pris för ett projekt jag gjorde när jag jobbade på Vectorform i New York. Det hela började med att Microsoft kontaktade oss för att göra något spännande i HTML 5 inför lanseringen av Internet Explorer 9.

Och vad var det ni gjorde?

Vi skapade nyhetsläsaren AP Timeline Reader tillsammans med nyhetsbyrån Associated Press. Jag och Dominic Espinosa (interaktionsdesigner på Vectorform) tog fram konceptet, jag gjorde design/interaktionsdesign och kodade all CSS och en del canvas och Dominic kodade all back-end. Allt på fyra veckors tid.

Motiveringen lyder ”These are the projects that are re-inventing and re-defining the technical parameters of our online experience.” På vilket sätt gör ni det?

Vi låg i framkant teknikmässigt (HTML5 och CSS3) när tjänsten lanserades i augusti 2010. Men jag tror framförallt att vi vågade skapa en ny upplevelse för att läsa nyheter på nätet. Förutsättningarna för att göra något kreativt var mycket goda. AP vågade göra något annorlunda och Microsoft hade det som krav. Folk blev förvånade att denna typ av tjänst kom från AP och att den inte var byggd i Flash.

Finns det några hemliga features i nyhetsläsaren som du kan avslöja?

Självklart! Högerklickar man på det vänstra sidofältet när man läser en artikel så får man möjlighet att byta typsnitt.

Daniel Weström jobbar som designer på Daytona sedan i oktober 2010. Följ Daniel på Twitter