1. You appear to be visiting from a country other than Sweden, please visit our English site.

Så får du koll på vad bloggosfären skriver om dig: 3 enkla steg

Enligt den senaste rapporten finns det 70 miljoner bloggar, och det startas 120.000 nya bloggar varje dag. Det pågår alltså minst sagt en diskussion därute. Men pratar de om dig? Hur bra koll har du egentligen?

För att bevaka på vad som sägs om dig har det traditionellt sett krävts mer eller mindre dyra tjänster från företag som Cision (fd Observer). Den tiden är förbi. I alla fall om du nöjer dig med att hålla koll på det som skrivs på nätet (vilket ju är det mesta nuförtiden). Kan det verkligen stämma? Ja, åtminstone enligt 24-timmarsbloggens jämförelse mellan Observers tjänst och nedanstående metod så är det minimala skillnader. Och det är gratis. Följ nedanstående enkla instruktioner för att komma igång.

Google Reader
Google Reader är en av de bästa RSS-läsarna

Steg 1: Skaffa en RSS-läsare

Det finns mängder av gratisläsare. Google Reader är en av de allra bästa. (Här hittar du mer om RSS om du vill veta mer. RSS kommer att förändra ditt liv dina internetvanor.)


Sökning efter Daytona på Knuff
Sökning efter ”Daytona” på Knuff.se

Steg 2: Gör en sökning

Gå till en bloggsökmotor som Knuff (svensk) och Technorati (internationell) och sök efter ditt namn eller företag eller andra lämpliga söktermer.


Prenumerera
Till höger ovanför sökresultatet finns den oranga RSS-knappen

Steg 3: prenumerera på sökningen

Börja prenumerera på RSS-flödena för de sökningar du vill bevaka. På så sätt får du veta nästan direkt när någon bloggat om dig.


Att bevaka vad mer traditionella internetmedier skriver om dig är precis lika enkelt. Istället för att prenumerera på sökningarna på Knuff eller Technorati prenumererar du på motsvarande sökningar på Google News.