1. You appear to be visiting from a country other than Sweden, please visit our English site.

Säg hej till Daytonas nya interaktionsdesigner

Maria söderberg
Foto: Copylinda.

Hej Maria Söderberg! Och välkommen till Daytona. Du är interaktionsdesigner och har en himla massa högskolepoäng i ämnet. Vad är det egentligen du gör?

Hej och tack! Som interaktionsdesigner är det mitt jobb att se till att vi har med oss användarens perspektiv hela vägen från strategifasen till färdig tjänst eller sajt.

Och hur gör du det?

Jag använder metoder som onlineetnografi, intervjuer och statistikanalys. Så att vi inte bara tror vi vet vad användaren vill ha - vi vill vara säkra!

Vad använder du för verktyg?

Helst jobbar jag så länge som möjligt med post-its, papper och whiteboard. Då är det lättare att inte bli för kär i en lösning utan snabbt kunna ändra om man märker att något inte lirar hela vägen.

Även när man börjar rita med program kan det vara värt att ha några olika nivåer för prototyper. Just nu testar jag Balsamiq Mockups för tidiga skisser. Det går sjukt snabbt och räcker inte de komponenter som följer med så kan man hämta fler i deras communitydrivna bibliotek. Men så fort man behöver visa eller testa mer avancerad funktionalitet behöver man vassare grejer. Axure RP är ett sånt program.

Vilka digitala tjänster tycker du är bäst i klassen?

Just nu tycker jag det är många appar som ligger i framkanten för användbarhet. Reeder, en RSS-läsare för iPad och iPhone är en sån som verkligen har tagit tillvara på plattformens navigeringsmöjligheter. Dessutom har de en riktigt användbar grafisk design som aldrig står i vägen för användaren.

Jag tänker också på Dropbox. De fattade tidigt att användbarhet inte bara handlar om hur något är är utformat när man väl använder det, utan även faktorer som i vilken miljö användaren befinner sig när de behöver tjänsten. I Dropbox fall är miljön filhanteraren på datorn och det är den lyckade integreringen med den som är tjänsten, inte webbgränssnittet.

Du är med och driver nätverket Geek Girl Meetup. Vilka är ni och varför finns ni?

Geek Girl Meetup är nätverket för nördiga brudar inom webb, kod och startups. Det handlar om att möta andra tjejer i branschen för att dela med sig av sina kunskaper och på så vis lyfta lokala förebilder. Webbranschen är fortfarande till stor del mansdominerad, vi behöver jämna till siffrorna lite.

Maria jobbar just nu med projekt för Almega, Europeiska och Handelsbanken. Följ Maria på twitter