1. You appear to be visiting from a country other than Sweden, please visit our English site.

Vad är microformats?

Har du inte hört talas om microformats är du inte ensam. Som Willam Gibson så berömt uttryckte det:

The future is already here. It’s just not widely distributed yet.

William Gibson

Microformats (definition) kan kanske ge oss en liten förhandstitt på framtidens webb. Föreställ dig att din dator förstod innehållet på de webbsidor du besöker. Alltså verkligen förstod exempelvis ”Konserten är på Södra teatern kl 20:00 den 21:a maj”. Då kunde din webbläsare visa en knapp där du med ett enda klick kan lägga till konserten i ditt kalenderprogram och en knapp där du direkt kunde få en vägbeskrivning till Södra teatern på Hitta.se. Din dator skulle alltså kunna automatisera sådant som du tidigare själv varit tvungen att processa och hantera manuellt, helt enkelt för att den förstod informationen på webbsidan och hur man skulle kunna interagera med den. Tänker man bara en aning längre än detta enkla exempel ser man snabbt hur mycket mer effektivt information skulle kunna hittas, delas och integreras från olika källor på nätet. Inte bara för att förenkla vardagssysslor i din webbläsare som i exemplet utan kanske framförallt med helt nya typer av serverbaserade tjänster.

I många år har framförallt forskare pratat om detta; ”Den semantiska webben” som ska göra webben förståelig inte bara för människor, men också för datorer. Microformats är ett litet men tydligt steg i en sådan riktning och stöds sedan någon månad av Eniro, för att ta ett stort svenskt exempel. Mängder av amerikanska företag stödjer såklart också redan microformats, t ex Flickr, Upcoming och andra Yahoo-företag samt Microsoft och Apple.

Microformatet hCard för kontakter
Spara kontakten eller gör sökning på Google Maps

Här på Daytona.se har vi bland annat märkt upp våra kontaktuppgifter här uppe till höger med microformatet för kontakter, hCard. Det gör att man, med rätt verktyg, direkt kan spara oss som kontakt i Outlook, hitta oss på Google Maps och liknande.

För att knyta an till Gibsons citat så är det svårt att förutsäga vilka nya fenomen som är en del av framtiden och vilka som kommer att dö ut. Men man kan ändå dra vissa paralleller till just några tidigare standarder, och deras implikationer. För några år sedan kom standarden för syndikering, RSS. Uppgifter som tidigare krävt manuellt arbete eller specialbyggda lösningar kunde skötas per automatik och utvecklingen på nätet accelererade (grovt förenklat) till det vi idag kallar för webb 2.0.

Om just standarden Microformats kommer att bli en lika viktig katalysator eller smörjmedel som RSS återstår att se. För oss som har installerat Firefox-tillägget Operator ger det kanske en liten skymt av framtiden.

Och för er som undrar: det är singer-songwritern Rosie Thomas som spelar på ovan nämnda tid och plats.